Tudjátok miért nem sikerült a Volvónak bevenni Amerikát? (legalábbis bő egy évtizede…)

 Bill Bryson, A pohártartó forradalma című írásában tényszerű választ ad: alig volt benne pohártartó az amerikai modellekhez képest. Egy Dodge Caravanban (7 személyes) fejenként 2,43 pohártartó jutott az utasoknak, összesen 17, míg a svéd modellekben csak 4 db volt összesen, tehát öt utas esetén nem jutott fejenként egy.

Kicsit messziről indítottam a mai írást, mindenesetre ma arról lesz szó, hogyan tehetünk rendet az autóban, amiben sosincs elég pakolóhely.

Aludobozzal.

Mi is kell hát a nem szériatartozék színrefújt tárolódobozhoz?

  • 1 üres italosdoboz (javasolt: 0,33l)
  • 1 konzervnyitó
  • festékszalag
  • autófesték spray
  • Dekor ragasztószalag
  • Új zárókupak

 A fentiek közül egyedül az autó színével azonos spray beszerzése tűnik bonyolultnak és drágának, pedig nem így van.

Történt ugyanis, hogy egy kis húzást szerettem volna eltüntetni a kocsi díszlécéről (jó-jó, nem láttam…) és a reklámból ismert Bephantenes kezelés sem segített.

Elmentem hát a legközelebbi festékboltba, ahol színkód alapján ki tudnak keverni autófestéket. Színkódot persze nem találtam, viszont elvittem a legkisebb festett alkatrészt (a vontatócsavar fedelét) és 10 perc alatt kaptam is egy pohár színre kevert autófestéket. Ez kb 50-szer annyi volt, mint ami a horzsolás elfedéséhez kellett (mondom, hogy csak egy kicsi húzás volt).

Visszavittem a maradékot – majdnem az egészet – és legnagyobb meglepetésemre ott helyben betöltötték egy aerosolos spraybe 1500 Ft-ért.

Így lett egy teljes spray-m ami a kocsi színével teljesen azonos, nagyjából annyiért, mint amennyibe egy flakon bolti festék-spray kerül.

Na lássuk hát hogy is készült a színrefújt tárolódoboz.

Mi két méretet használtunk ehhez a projekthez, amit a már látott módon konzervnyitóval kinyitunk.

A képen már láthatjátok a kivágás helyére pontosan illeszkedő 3D nyomtatott új zárókupakot. (Pont úgy néz ki, mint az eredeti, innen  töltöttem le, és itt nyomtattam ki.) 

Festésre előkészítés következik, érdemes a felső peremet festékszalaggal leragasztani, és a tetejét is befedni, sokkal jobban néz majd ki és a belseje sem lesz festékes.

Több, kisebb szakaszban érdemes lefesteni, így nem folyik meg, és teljesen fed majd a festék, ha ügyesen csináljuk tényleg olyan fényes lesz, mint a karosszéria. Az enyém végül így sikerült…

A színe teljesen azonos a kasztnival, tényleg olyan, mint egy gyári tartozék.

És hogy mit lehet benne tartani? A gyerekek esőkabátjától a kocsiban folyamatosan gyűlő csokipapíron át a láthatósági mellényig minden belefér. És bár amerikai felfogás szerint a Fiat 500-ban 4 x 2,43, azaz majdnem 10 pohártartónak kellene lenni, én nem emlékszem hogy 2-nél többet használtunk volna valaha is italok pakolására, kettőben mindig valami más volt.

Mostantól ilyen dobozok…

             Sok sikert!

A következő DIY projekt a Mesterember fűszerpolca néven fut. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzetek vissza!