Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Százszorszép és pitypang asztaldekor

Az elmúlt hétévégén beköszöntött a tavasz, ideje volt előszedni a teraszbútort. A kert már tele van pitypanggal és százszorszéppel. Ezekből csináltunk asztaldekort és persze aludobozból...

diy party dekor konyha kert virág aludoboz újrahasznosítás újrafelhasználás reuse maker csináld magad

A kerti partyt, de akár csak egy teraszon tálalt ebédet, vagy vacsorát könnyen feldobhatunk a kert virágaiből készített dekorációval. Mai aludobozos projektünk a legegyszerűbbek közé tartozik, bárki pillanatok alatt elkészítheti.

0 Tovább

Cseppmentes eper, barackpakk  

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem a napi kihívások közül az első a gyerekek uzsonnájának összeállítása. Különösen, hogy a gyümölcs nem lehet mindig alma, vagy banán. Az eper, vagy a barack viszont szétfolyik és összekeni a szendvicset a dobozban. Eddig...

diy környezetvédelem újrahasznosítás aludoboz uzsonna konyha maker csináld alkotó

Április közepén kezdődik az eperszezon, a hazai még elég drága, de pár hét és vállalható árú eperrel lesznek tele a zöldséges standok. Megmutatjuk, hogyan csomagolj epret, vagy akár érett barackot ezentúl az uzsonnás dobozba. Aludobozba.

0 Tovább

A mesterember fűszerpolca

Aki járt már igazi, jól felszerelt műhelyben, az tudja, hogy egy ilyen helyen elképesztő féle kis alkatrész, csavar, alátét, miegymás van, hogy ne kelljen minden egyes darabért csavarboltba menni. Ma egy induló közösségi műhelynek készítettünk tároló dobozokat - használt aludobozból.

diy környezetvédelem újrahasznosítás maker hulladék reuse alumínium aludoboz

"We are makers", azaz alkotók vagyunk. Dale Dougherty, a Maker movement világszintű vezetője adta ezt a jelmondatot az alkotói mozgalomnak pár éve. Ma már nem csak a tengeren túl, hanem Magyarországon is egyre több helyen alkothatunk, barkácsolhatunk, építhetünk egyszerű és bonyolult dolgokat.

AZTA, Fablab, Makerspace.hu, Technika - többek között ezek a helyek azok, ahol a hazai alkotók kiélhetik kreativitásukat, modern, profi gépekhez férhetnek hozzá.

Lássuk hát, hogy készítettük el a csavartároló rendszer első darabjait, azaz a mesterember fűszerpolcát.

0 Tovább

Színrefújt tárolódoboz női tulajdonostól...

Tudjátok miért nem sikerült a Volvónak bevenni Amerikát? (legalábbis bő egy évtizede…)

 Bill Bryson, A pohártartó forradalma című írásában tényszerű választ ad: alig volt benne pohártartó az amerikai modellekhez képest. Egy Dodge Caravanban (7 személyes) fejenként 2,43 pohártartó jutott az utasoknak, összesen 17, míg a svéd modellekben csak 4 db volt összesen, tehát öt utas esetén nem jutott fejenként egy.

Kicsit messziről indítottam a mai írást, mindenesetre ma arról lesz szó, hogyan tehetünk rendet az autóban, amiben sosincs elég pakolóhely.

Aludobozzal.

Mi is kell hát a nem szériatartozék színrefújt tárolódobozhoz?

  • 1 üres italosdoboz (javasolt: 0,33l)
  • 1 konzervnyitó
  • festékszalag
  • autófesték spray
  • Dekor ragasztószalag
  • Új zárókupak

 A fentiek közül egyedül az autó színével azonos spray beszerzése tűnik bonyolultnak és drágának, pedig nem így van.

Történt ugyanis, hogy egy kis húzást szerettem volna eltüntetni a kocsi díszlécéről (jó-jó, nem láttam…) és a reklámból ismert Bephantenes kezelés sem segített.

Elmentem hát a legközelebbi festékboltba, ahol színkód alapján ki tudnak keverni autófestéket. Színkódot persze nem találtam, viszont elvittem a legkisebb festett alkatrészt (a vontatócsavar fedelét) és 10 perc alatt kaptam is egy pohár színre kevert autófestéket. Ez kb 50-szer annyi volt, mint ami a horzsolás elfedéséhez kellett (mondom, hogy csak egy kicsi húzás volt).

Visszavittem a maradékot – majdnem az egészet – és legnagyobb meglepetésemre ott helyben betöltötték egy aerosolos spraybe 1500 Ft-ért.

Így lett egy teljes spray-m ami a kocsi színével teljesen azonos, nagyjából annyiért, mint amennyibe egy flakon bolti festék-spray kerül.

Na lássuk hát hogy is készült a színrefújt tárolódoboz.

Mi két méretet használtunk ehhez a projekthez, amit a már látott módon konzervnyitóval kinyitunk.

A képen már láthatjátok a kivágás helyére pontosan illeszkedő 3D nyomtatott új zárókupakot. (Pont úgy néz ki, mint az eredeti, innen  töltöttem le, és itt nyomtattam ki.) 

Festésre előkészítés következik, érdemes a felső peremet festékszalaggal leragasztani, és a tetejét is befedni, sokkal jobban néz majd ki és a belseje sem lesz festékes.

Több, kisebb szakaszban érdemes lefesteni, így nem folyik meg, és teljesen fed majd a festék, ha ügyesen csináljuk tényleg olyan fényes lesz, mint a karosszéria. Az enyém végül így sikerült…

A színe teljesen azonos a kasztnival, tényleg olyan, mint egy gyári tartozék.

És hogy mit lehet benne tartani? A gyerekek esőkabátjától a kocsiban folyamatosan gyűlő csokipapíron át a láthatósági mellényig minden belefér. És bár amerikai felfogás szerint a Fiat 500-ban 4 x 2,43, azaz majdnem 10 pohártartónak kellene lenni, én nem emlékszem hogy 2-nél többet használtunk volna valaha is italok pakolására, kettőben mindig valami más volt.

Mostantól ilyen dobozok…

             Sok sikert!

A következő DIY projekt a Mesterember fűszerpolca néven fut. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzetek vissza!

0 Tovább
12345
»

iCANuseCAN

blogavatar

Az alumínium italosdoboz az elmúlt évszázad legismertebb, ikonikus design tárgya. Már inni is különféleképp iszunk belőle… De mi lesz a dobozokkal? A blogon hetente mutatunk olyan megoldásokat, amik túllépnek a neten elérhető aludoboz újrahasznosító variációkon, mégis egyszerűen elkészíthetőek otthon és valóban hasznos tárgyakká válnak.

Utolsó kommentek